Factcheck: 60.000 leraren in het register?

Frans van Haandel, ICTer en docent wiskunde

Bij het debat over de invoering van het lerarenregister zei Sander Dekker onder andere: “Laten we ook eerlijk zijn. Inmiddels hebben 60.000 leraren zich ingeschreven. Dat is bijna een kwart.” De bron die Sander Dekker gebruikte was waarschijnlijk het persbericht van de onderwijscoöperatie van 4 oktober 2016. Daarin staat: “62.000 leraren hebben zich vrijwillig in het Lerarenregister geregistreerd.

Met deze uitspraken is iets vreemds. Een kwart van de leraren vrijwillig ingeschreven? Ik ken best veel leraren, maar daarvan is maar zo’n 10% ingeschreven. De meesten vanwege de verplichting bij een lerarenbeurs. Tijd dus voor een factcheck!

Resultaat factcheck

factcheckIn het lerarenregister stonden op 6 oktober 2016  33.023 leraren met totaal 35.742 inschrijvingen. Het aantal leraren is 2.719 kleiner dan het aantal inschrijvingen omdat een deel van de leraren meerdere inschrijvingen heeft.

Als je weet dat jaarlijks zo’n 10.000 leraren een lerarenbeurs krijgen waarbij inschrijving in het lerarenregister al jaren een vereiste is, dan zijn er dus waarschijnlijk maximaal zo’n 15.000 leraren die zich vrijwillig inschreven in het lerarenregister.

Werkwijze

Via registerleraar.nl kun je, via de knop “zoek leraar”, zien wie er in het register zit. Je kunt zoeken op leraar, school of plaatsnaam. Hoeveel leraren er in het register zitten, zie je niet direct. Maar de site heeft een handigheid: Als je zoekt op een deel van een naam, dan krijg je alle inschrijvingen die dat deel in de naam hebben. Zoek je bijvoorbeeld alleen op de letter ‘e’ bij “naam leraar”, dan zie je dat er 32.259 resultaten zijn voor leraren met de letter ‘e’ in de naam.

32259-met-e-in-register

Vrijwel iedereen heeft blijkbaar de letter ‘e’ in zijn voluit geschreven naam. Je kunt vervolgens maximaal 100 resultaten tegelijk bekijken. Met de hand is het op die manier veel werk om alle resultaten te bekijken, maar met een computerprogramma is dat geen probleem. Om de inschrijvingen in het register te bekijken heb ik een computerprogramma gebruikt dat één voor één alle letters van het alfabet invoert en dan alle pagina’s met resultaten langs loopt en de resultaten eruit haalt. Dat levert dus 35.742 resultaten. Voor wie ze wil bekijken heb ik ze in een Excel-bestand geplaatst. [Opmerking mei 2018: Het Excel-bestand heb ik in verband met de privacywet offline gehaald, wie er exact in het vrijwillige register zitten is ook niet meer relevant voor deze blog. In de politiek is na het verschijnen van deze blog helder geworden dat het aantal inschrijvingen in het vrijwillige register steeds naar de politiek toe niet juist was weergegeven.] Als je de dubbele inschrijvingen er uit haalt, blijven er 33.023 resultaten over.

Nog een factcheck

Nu ik toch bezig ben…

Sander Dekker zei bij zijn bewering dat er 60.000 leraren zich inschreven ook: “De Onderwijscoöperatie en de daarbij aangesloten organisaties hebben een dekkingsgraad van ongeveer 80%. 200.000 leraren worden vertegenwoordigd door deze bonden en vakorganisaties. Het zijn niet alleen maar de bestuurders, zoals even werd gesuggereerd in het debat, die het daar bepalen en voor het zeggen hebben. Het zijn veelal democratische organen, die hun standpunten bepalen in samenspraak en met zeggenschap, soms zelfs via een lerarenparlement, over de punten die zij inbrengen.

factcheck200.000 leraren? Even optellen: AOb 85.000; BON 4.000; CNVO 52.000; FvOv 30.000; Platform VVVO 19.000; telt op tot 190.000. Dat klopt bijna met 200.000. Maar… ikzelf ben hierin 3x meegeteld: ik ben lid van AOb, BON en, via mijn lidmaatschap van de vereniging van wiskundeleraren, geteld bij FvOv. Als je hier dubbeltellingen uithaalt, dan kom je op de ruwe schatting van 140.000 leraren vertegenwoordigd door deze bonden en vakorganisaties. Dat is toch zo’n 30% minder dan 200.000.

Wat ik nog belangrijker vind: Sander Dekker zegt impliciet dat het standpunt van de Onderwijscoöperatie via samenspraak en zeggenschap van de leraren tot stand is gekomen. Helaas… Geen van de lidorganisaties heeft de mening van hun leden gevraagd over het lerarenregister. Sterker nog: De onderwijscoöperatie heeft op dit moment 20 ‘ambassadeurs’ in dienst die scholen bezoeken om leraren zich te laten inschrijven in het lerarenregister. Dit systeem van schoolbezoeken om het register te promoten bestaat al sinds het begin van het register. Ik zou nog graag uitgelegd krijgen wat dit te maken heeft met democratie, samenspraak en zeggenschap.


13 reacties op ‘Factcheck: 60.000 leraren in het register?

  1. En wat mag dat nou allemaal kosten, wie zitten hier nou op te wachten en zal het onderwijs hier nou ook maar iets door verbeteren? Ik geloof er helemaal niets van!

    Like

  2. Goed werk zeg, chapeau! Op zich zou het niet verbazen als de Onderwijscooperatie het aantal inderdaad wat heeft overdreven. Er zijn immers wel meer van hun argumenten ietwat bezijden de waarheid (“vrijwillig ingeschreven”).
    Maar om het werkelijke aantal doodleuk te VERDUBBELEN? Dat zou wel ver gaan.

    Wellicht is er een verklaring voor het verschil tussen de aantallen in de folders en de daadwerkelijke aantallen in de database.
    Ik zag als mogelijke verklaringen al voorbijkomen:
    – “het duurt maanden voor je daadwerkelijk in het register staat”. Dat kan een klein aantal verklaren, maar geen 30.000 en bovendien is de vraag daarbij hoe de Onderwijscooperatie deze namen dan al wel mee kan tellen.
    – “het voorportaal”. In dat geval heeft de Onderwijscooperatie onjuist gecommuniceerd. Zij maken namelijk expliciet onderscheid tussen register en voorportaal en schrijven “61000 in het register”.
    Mochten ze de mensen in het voorportaal toch meegeteld hebben, en als dit de hele verklaring vormt, is het een schokkend aantal: bijna 50℅ onbevoegd? Je zou immers verwachten dat bevoegden eerder geneigd zijn zich aan te melden. Voorwaarde voor aanvragen van een lerarenbeurs is bijvoorbeeld dat je gekwalificeerd bent. Tussen de “voorportalers” zitten dus geen mensen die verplicht waren zich te registreren. En dan toch zoveel onbevoegden ingeschreven?

    Kortom, deze twee verklaringen kunnen het eigenlijk niet zijn. Is er ergens een schaduwdatabase waar de mysterieuze 30.000 docenten in staan en die nog niet aan de website is gekoppeld?

    Zoals Frans van Haandel al aangaf op Twitter: het zou erg helpen als de Onderwijscooperatie komt met een vergelijkbare Excel als hierboven, maar dan met ruim 61.000 namen.

    Ik ben erg benieuwd naar de verklaring. Het zal toch niet zo zijn dat de Tweede Kamer op basis van onjuiste informatie heeft gestemd?

    Like

  3. Goede punten ook over de vertegenwoordiging van het werkveld, overigens. De organisaties hebben hun leden niet hierover bevraagd. De AOb bijvoorbeeld vraagt leden wel welke partij ze denken te gaan stemmen en bij welke winkel ze hun schoolspullen kopen, maar niet hoe ze denken over invoering van een register.

    Het komt allemaal erg georchestreerd over. De suggestie wordt gedaan dat “de beroepsgroep” zelf om een register heeft gevraagd en dat het allemaal “van, voor en door de leraar” is, maar als ik leraren spreek dan vragen zij eerder om meer tijd en kleinere klassen.

    Leg “de beroepsgroep” (en dat zijn dus niet de niet-lesgevende bestuurders van de aangesloten organisaties die van het ministerie miljoenen krijgen en zich opwerpen als vertegenwoordigers van leraren zonder deze te raadplegen) gewoon eens de vraag voor: “wordt de kwaliteit van uw onderwijs beter en wordt uw beroepsgroep versterkt door:
    1) meer tijd voor lesvoorbereiding en leerlingbegeleiding
    Of
    2) het lerarenregister?

    En als het antwoord op die vraag 1) is, waar ik wel een kratje bier op zou durven inzetten, stop dan alsjeblieft die miljoenen die nu naar het register gaan in uitvoering van de (aangenomen!) motie van Paul van Meenen aangaande een kleinere lestaak per week.

    Like

  4. Interessante reactie daar weer op op de website van Leraren In Actie:
    “Van een van mijn collega’s weet ik dat die zich heeft laten inschrijven tijdens een middagje NOT, onder het motto “het zal er toch wel van gaan komen”. Die collega heeft daarna nooit meer iets met dat register gedaan, kan dan toch ook nooit dat hele registerproces hebben doorlopen maar staat wél tussen die 33 000 die Frans van Haandel vond.”

    Kortom, de vraagtekens staan nog. Een lijst met alle 60.000 namen had geholpen. Die moet er zijn, immers op basis daarvan kwam men tot een getal. Hopelijk.

    Like

  5. Van de 20 personeelsleden op mijn schooltje heeft er eentje een lerarenbeurs. De andere 19 staan niet ingeschreven. Ik sta ingeschreven in het schoolleidersregister. Af en toe krijg ik een mailtje en verder betaalt mijn bestuur elk jaar een dikke tweehonderd euro voor mij aan dit heilloze, geldverspillende, wangedrocht.

    Like

Plaats een reactie